dle 9.7 8DLE
 
Історико-культурний заповідник "Стародавній Володимир" » Історія » Де були церква Святого Апостола і Євангеліста Луки та церква Святих Косми і Даміана?
Інформація по новині
  • Переглядів: 326
  • Автор: orusia voznuk
  • Дата: 2-08-2022, 12:37
2-08-2022, 12:37

Де були церква Святого Апостола і Євангеліста Луки та церква Святих Косми і Даміана?

Категорія: Історія

Дві напівлегендарні церкви колись прикрашали старий Володимир. Хоча правильніше сказали молодий Володимир, адже до нашого часу не збереглося жодних відомостей коли вони були побудовані, тому є ймовірність, що дані церкви возвеличувалися над містом під час розквіту князівських династій. Про їх меценатів, священнослужителів та місце побудови не має жодних даних, тому їх існування є напівлегендарним. Вони збереглися в народній пам’яті, але не в офіційних документах.
Церква Св. Апостола і Євангеліста Луки згадується в візитії Володимирських церков від 1695 року. Але ким і коли вона побудована і на якому місці вона знаходилась немає відомостей. Опис церкви не зберігся. Історичні документи, за виключенням вищезгаданого, також нічого про неї не говорять.
Переказ про існування в Володимирі Космо-Даміанівської церкви, зберігся в народній пам’яті. Де знаходилась церква точно не відомо. Та за словами місцевого любителя археології, покійного настоятеля Св.-Василівської церкви о. Д. Левицького (1815 – 1888 рр.), вона знаходилась в урочищі «Поїзники». Поселення Поїздники розташовувалося у верхів’я річки Смочі. Дане поселення було одним з найдавніших у місті, очевидно мешканці Поїзників, обслуговували потреби княжого двору. У люстрації 1552 року згадується 9 замкових слуг-«поїздників», які були посильниками.
Про церкву Косми й Даміана зовсім не згадують відкриті історичні документи. Коли і ким побудована церква також не відомо. Можна вважати, що церква припинила своє існування раніше кінця XVII ст., бо так звана візитія в 1695 році не згадує цю церкву, а натомість описує в урочищі Поїздники вже іншу Предтеченську церкву.

Орися Вознюк, наукова співробітниця адм. ДІКЗ "Стародавній Володимир"
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сай як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім’ям.
Информація
Користувачі, які знаходяться у групі Гости, не можуть лишати коментарі до даної публікації.

Хмарка тегів

Архів новин

Березень 2024 (2)
Лютий 2024 (4)
Січень 2024 (3)
Грудень 2023 (3)
Листопад 2023 (4)
Жовтень 2023 (4)
^